Vit pizza med ricotta

1 h
4
Vit pizza med ricotta
Foto: Ulrika Ekblom
Från Le Parfait

Pizza utan tomatsås och med en blandning av ricotta och en lagrad ost är gott som tilltugg till ett glas rödvin till exempel. Receptet kommer från webbtidningen Le Parfait.

21 januari 2011
Visa mer
1 h
4

Du behöver

Pizzadeg

  • 25 g jäst
  • 2 dl vatten, 37 grader
  • 3 dl durumvetemjöl
  • 2-3 dl vetemjöl special
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja

Topping

  • 1 burk ricottaost
  • 2 dl parmesanost, finriven
  • 2 msk timjan, färsk, hackad
  • olivolja
  • flingsalt

Gör så här

  1. Pizzadeg
    Rör ut jästen i det fingervarma vattnet.
  2. Häll i mjölsorterna, lite i sänder, salt och olja och knåda för hand ca 10 minuter, i maskin ca 5 minuter.
  3. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30-40 minuter till dubbel storlek.
  4. Topping
    Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Kavla ut pizzadegen till fyra mycket tunna runda plattor.
  6. Rör samman ricotta, riven parmesan, hackad timjan och lite olivolja och fördela det över.
  7. Droppa över lite olivolja och lite flingsalt.
  8. Grädda ca 10-15 minuter tills pizzan är knaprig och får lite färg.
  9. Låt pizzan svalna lite innan du klipper eller skär den i snibbar.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept