Laxbiffar med dillpotatisstomp och citronsås

30 m
4
30 m
4

Du behöver

  • 500 g fryst lax
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk rostade fänkålsfrön
  • 1 msk dill, finhackad
  • 1 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk citronsaft
  • 2 msk smör
  • 1 msk olivolja

Potatisstomp

  • 600 g fast potatis, skalad
  • 3 msk crème fraiche 34 %
  • 1 msk dill, finhackad
  • 1 msk riven pepparrot
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar

Citronsås

  • 2 dl crème fraiche, 34 %
  • 1 citron, zest från och 1 msk saft
  • 2 msk röd stenbitsrom
  • bladspenat, till servering

Gör så här

  1. Koka potatisen i lättsaltat vatten.
  2. Mixa laxen, gärna halvfrusen, i en mixer tillsammans med kryddorna. Forma 4 biffar, ca 2,5 cm tjocka och låt dem vila någon minut.
  3. Blanda samman såsen och ställ den kallt.
  4. Stompa potatisen grovt tillsammans med de övriga kryddorna och crème fraichen till ett grovt men jämnt stomp och låt stå med lock.
  5. Stek laxbiffarna på medelhög värme i smör och olivolja i ca 3 minuter på varje sida.
  6. Servera biffarna genast tillsammans med stompet, såsen och gärna lite mer färskriven pepparrot över fisken. Ha gärna lite bladspenat till.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept