Sokolata n limone apo Kalamaria

2 min
4
Sokolata n limone apo Kalamaria
Foto: TV4

En härlig efterätt byggd i våningar med olika smaker.

Dryck
Churchill Port 10 årig, Oporto Portugal.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

8 september 2010
Visa mer
2 min
4

Du behöver

Mördegsbotten

  • 100 g vetemjöl
  • 90 g smör
  • 0,5 dl florsocker
  • 1,5 msk vaniljsocker
  • 1 knivsudd salt
  • 0,5 st äggula

Chokladtryffel

  • 1 st citron, rivet skal
  • 1 dl grädde
  • 100 g choklad, tex Anthon Bergs 72%
  • 1 tsk honung, hård
  • 1 tsk Cointreau

Citroncurd

  • 1 st gelatinblad
  • 3 st ägg
  • 75 g socker
  • 5 msk citronsaft
  • 75 g socker
  • 30 g smör

Syltat citronskal

  • 1 st citron, skalet
  • 1 dl vatten
  • 100 g socker
  • 1 dl vatten
  • 25 g glukos

Till servering

  • granatäppelkärnor
  • Fikonmarmelad
  • calvados

Gör så här

  1. Mördegsbotten
    Knåda ihop ingredienserna och låt degen vila i kylen ca 20 minuter.
  2. Kavla ut till en tjocklek av 4 mm.
  3. Baka i ugnens mitt i 175 grader ca 10 minuter.
  4. Använd stansringarna med 6 cm diameter.
  5. Tryck ut de fyra bottnarna och låg bottnarna sitta kvar i stansringarna.
  6. Ställ stansringarna på ett plant underlag (tallrik).
  7. Chokladtryffel
    Tvätta och riv citronskalet.
  8. Hacka chokladen.
  9. Koka upp grädden med det rivna citronskalet.
  10. Tillsätt chokladen, honung och smör rör så att allt smälter ner till en jämn smet.
  11. Tillsätt Cointreau rör om väl och häll i stansringarna till halva höjden.
  12. Ställ i kylen 60 minuter.
  13. Citroncurd
    Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
  14. Vispa ägg och 75 g socker vitt och pösigt.
  15. Koka ihop 75 g socker och citronsaften.
  16. Häll citronblandningen i äggsmeten under kraftig vispning.
  17. Tillsätt det urkramade gelatinbladet och smöret.
  18. Låt curden få ett långsamt uppkok under ständig vispning.
  19. Rör smeten slät.
  20. Fyll i stansringarna.
  21. Ställ i kylen 60 minuter.
  22. Syltat citronskal
    Skala av citronen med osthyvel eller zestjärn.
  23. Skär skalbitarna rena från vitt skal på insidan.
  24. Skär skalbitarna i 2 mm breda strimlor.
  25. Lägg skalstrimlorna i kallt vatten och koka i 5 minuter.
  26. Koka ihop vatten, socker och glukos.
  27. Lägg de förkokta skalstrimmorna i sockervattnet och koka på svar värme tills skalen är genomskinliga och mjuka, ca 15 minuter.
  28. Vid servering
    Tryck ut kakan ut stansringarna ställ på assiett.
  29. Garnera med granatäppelkärnor och fikonmarmeladen.
  30. Stänk på lite Calvados på marmeladen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept