Lasagne med köttfärssås

Lasagne med köttfärssås
Foto: TV4

Det är lite pyssel med att laga en klassisk lasagne, men väl värt besväret. Den är allas favorit till både vardag och fest.

17 mars 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 16 lasagneplattor
  • Béchamelsås:
  • 100 g smör
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 liter mjölk
  • salt och malen vitpeppar

Bolognesesås:

  • 300 g nötfärs
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 50 g rotselleri
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 1 tsk vetemjöl
  • 2 dl köttbuljong
  • 1 msk oregano
  • 1 krm timjan
  • salt och malen svartpeppar
  • 2 msk tomatpuré
  • Till gratinering:
  • 100 g riven ost

Gör så här

  1. Béchamelsås: Koka upp mjölken i en kastrull. Smält smöret i en annan stor kastrull, ta av från värmen och blanda ner vetemjölet. Sätt tillbaka på värmen och spä med den kokta mjölken, lite i taget under omrörning. Koka såsen 5 minuter, krydda med salt och peppar
  2. Bolognesesås: Skala och hacka löken och skala och riv moroten och rotsellerin grovt. Fräs grönsakerna mjuka i smöret, lägg i färsen och fräs den gyllenbrun. Pudra över mjölet och rör om, spä med buljongen och de krossade tomaterna. Krydda såsen med örtkryddorna, lägg i tomatpurén, pressa i vitlöken och sjud på svag värme under lock i 15 minuter. Krydda med salt och peppar.
  3. Sätt ugnen på 200°. Varva köttfärssås, béchamelsås och lasagneplattor, avsluta med béchamelsåsen, strö över ost och gratinera i 45–50 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept