Lammsmäcka med klyftpotatis

Lammfärsen är så mjuk och trevlig. Jag säger det för att de flesta, även jag, oftast äter och talar om steken och kotletterna. /Per

Dryck: 

PRISVÄRT RÖTT
Det är en hel del senap i lammsmäckorna så här får man ta det lugnt med sträva viner. Det är bättre att välja något mjukt och fruktigt, gärna från Portugal, till exempel prisvärda Cigarra Shiraz Tinta Barroca. Cigarra betyder gräshoppa. Shiraz och Tinta Barroca är druvsorterna som ingår i vinet.


SMÖRIGT VITT
Vill du dricka vitt vin, välj något kraftigt som en fatlagrad chardonnay. Sådant vin görs i de flesta vinländer, men jag skulle satsa på ett från Sydafrika, som Fleur du Cap Chardonnay som kommer från Western Cape. Det har vad som
behövs: en fruktig doft med fatkaraktär. Och du har säkert hört uttrycket ”smörig chardonnay”. Här har du ett bra exempel.


MUSTIGT ÖL
Öldrickare? Då föreslår jag en mörk lager. Falcon Bayerskt doftar maltigt, som knäckebröd bakat på ljus sirap och kryddat med pomerans.

5 augusti 2016
Visa mer
60 m
4

Du behöver

Lammsmäcka

  • 400 g lammfärs
  • 2 msk ströbröd
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • 1 stor klyfta vitlök, pressad
  • 1 tsk hela + 1 tsk grovkrossade gula senapskorn
  • 1 msk fransk senap
  • lite färsk timjan
  • 1,5 tsk salt
  • svartpeppar
  • smör. till stekning

Klyftpotatis

  • 1 kg fast potatis
  • 75 g smält smör eller 0,75 dl olivolja
  • flingsalt och peppar
  • ev. färsk timjan eller rosmarin

Kokta haricots verts

  • 250 g haricots verts
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • salt

Gör så här

  1. Värm ugnen till 250°.
  2. Börja med klyftpotatisen. Skölj och borsta potatisen väl. Skär den i klyftor och lägg dem i en långpanna. Häll över smör eller olivolja, salt, peppar och eventuellt färska örter. Vänd runt så att all potatis får fett och kryddor på sig.
  3. Stek mitt i ugnen i 20–25 minuter tills potatisklyftorna fått fin färg och är mjuka. Vänd runt några gånger.
  4. Blanda ströbröd och grädde och låt svälla i 10 minuter. Tillsätt färsen och resten av ingredienserna och arbeta ihop till en smidig smet.
  5. Forma åtta till tolv biffar av färsen. Hetta upp smör i en stekpanna och stek lammsmäckorna på medelvärme i 3–5 minuter på varje sida.
  6. Skala och hacka schalottenlöken. Koka upp lättsaltat vatten, lägg i haricots vertsen och låt koka i cirka 5 minuter, häll sedan bort vattnet. Fräs löken mjuk i smöret i en kastrull och vänd ner haricots vertsen. Rör runt och salta.
  7. Servera lammsmäckorna med klyftpotatisen och kokta haricots verts.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept