Lammracks med muhammara och couscous

koket.se
Lammracks med mhamara och couscous
Foto: TV4
Dante Zia Kökets middag 2023 NY
Dante Zia Kökets middag 2023 NY

Lammracks med muhammara och couscous

27 ingredienser

1 h

Lamm, vitlök, rosmarin och timjan blir tillsammans med en sötsyrlig röra på grillad paprika och sallad med pärlcoucous en otrolig middag med fantastiska smaker.

Se Dante Zia laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Muhammara

  • 2 dl sötmandel
  • 1 burk grillad paprika (à ca 400-500 g)
  • 2 tsk tomatpuré
  • 0,5 dl ströbröd
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk granatäpplesirap (kan ersättas med strösocker eller honung)
  • sumak, efter smak (kan ersättas med citronsaft)
  • cayennepeppar, efter smak

Couscous

  • 3 dl pärlcouscous
  • 1 paprika
  • 2 tomater
  • 1 gurka
  • 1 citron, finrivet skal och lite saft
  • olivolja
  • 1 kruka färsk persilja, finhackad
  • 1 kruka färsk koriander, finhackad

Lammracks

  • 800 g lammrack
  • färsk rosmarin
  • färsk timjan
  • 2 klyftor vitlök
  • smör, till stekning
  • rapsolja, till stekning
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

  • ev grönsallad
  • ev libabröd

Gör så här

Muhammara

  1. Mixa sötmandel, paprika, ströbröd och tomatpuré i en matberedare. Tillsätt olivolja lite åt gången under fortsatt mixning.
  2. Vänd ner spiskummin och granatäpplesirap. Smaka av med sumak och cayennepeppar.

Couscous

  1. Tillaga couscousen enligt anvisning på förpackningen.
  2. Dela, kärna ur och skär paprikan i tärningar. Skär gurka och tomat i tärningar. Tärna paprika, gurka & tomater.
  3. Precis före servering, blanda couscousen med de hackade grönsakerna, finrivet citronskal, pressad citronsaft och olivolja. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner de hackade kryddorna.

Lammracks

  1. Sätt ugnen på 120 grader.
  2. Stek lammracksen så att de får yta på varje sida i smör och rapsolja i en stekpanna.
  3. Gå i med vitlök, rosmarin och timjan, ös lammet någon minut.
  4. Lägg över i en ugnssäker form och tillaga i ugnen tills innertemperaturen är ca 50 grader.
  5. Ta ut och låt vila minst 5 minuter. Nu bör lammet ha kommit upp i 55-56 grader innertemperatur, vilket jag tycker är lagom för lamm.

Servering

  1. Servera allting ihop. Om du får feeling kan du göra en grönsallad till och värma på några pitabröd. Det är gott!

Tips! Istället för att köpa färdiggrillad paprika på burk kan du pensla 2-3 röda paprikor med olivolja och grilla i ugnen på 200°C i ungefär 30 minuter tills de är ordentligt rostade. Ta ut och lägg i en skål, täck med plastfolie och låt stå ca 15 minuter, efter det går det lätt att dra bort skalet.