Lammnjurar Provençal med skivad ugnspotatis

Lammnjurar Provençal med skivad ugnspotatis
Foto: TV4

Det verkar som om fler och fler allt mer börjar uppskatta innanmat igen. Hittar du lammnjurar så pröva att laga denna spännande rätt. De är delikata och lätta att jobba med och rätten är något extra. Men du och dina gäster måste gilla vitlök - mycket vitlök.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 16 små lammnjurar
  • 2 hela vitlökar
  • salt och malen vitpeppar
  • smör till stekning

Skivad ugnspotatis:

  • 800 g potatis
  • neutral olja att steka i
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • salt och malen vitpeppar

Till servering:

  • 8 hela små vitlökar
  • 8 plommontomater

Gör så här

  1. Potatis: Sätt ugnen på 225°. Skala potatisarna och skiva dem i 2-3 mm-skivor. Låt oljan bli varm i en långpanna, lägg i potatisen och stek den gyllenbrun i 225° ugn ca 30 minuter. Vänd försiktigt några gånger.
  2. Förväll vitlökarna till servering några minuter i lättsaltat vatten. Baka dem sedan i ugnen i 10- 15 minuter. Förväll plommontomaterna i lättsaltat vatten och håll dem varma. Klyfta, skala och pressa den ena vitlöken. Krydda njurarna rejält med salt och peppar och klappa in den pressade vitlöken. Låt smöret bli ljusbrunt i stekpanna och stek njurarna på medelvärme ca 5 minuter.
  3. Fördela potatisen på varma tallrikar. Lägg njurarna ovanpå och håll varmt. Klyfta, skala och pressa den andra vitlöken ner i stekpannan och fräs den någon minut. Fördela fräset över njurarna. Garnera med lite färsk timjan och persilja. Servera med tomater och hela grillade vitlökar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept