Lammgryta med kidneybönor

Lammgryta med kidneybönor
Foto: Tv4

Lammgryta med kidneybönor

Av: Mehpare - Karlskoga

Från: Halv åtta hos mig

30 ingredienser

2 h

Lammgryta med kidneybönor och örter och torkade lime.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Lammgryta

  • 1 dl rapsolja
  • 2 gula lökar, hackad
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 3 msk tomatpuré
  • 200 g torkade örter (/grönsaker färdig i burk, som persilja, koriander, purjolök, spenat, mynta)
  • 1 kg lammkött
  • 5 dl kidneybönor, färdigkokta
  • 4 limefrukter, hela torkade
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk kummin (pulver)
  • 1 l vatten, kokt
  • 1 tsk vitpeppar
  • 2 klyftor vitlök, krossade (valfritt)

Ris

  • 6 dl basmatiris
  • 1 l vatten
  • 1 msk salt
  • 2 dl cashewnötter
  • 0,5 dl russin
  • 2 dl berbere, torkade
  • 1 msk hel kummin
  • 3-4 tunnbröd (mjuka)
  • 0,5 g saffran
  • 2 dl matolja

Sallad Shiraz

  • 1 gurka, hackad
  • 4 tomater, hackade
  • 2 rödlökar, hackade
  • 2 msk torkad mynta, smulad
  • 1 citron, pressad
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt

Gör så här

Lammgryta

  1. Rensa köttet och dela i små bitar (2 x 2 cm).
  2. Värm oljan, tillsätt lök och gurkmeja. Fräs i en minut tills löken är mjuk, tillsätt tomatpuré rör om en stund. Tillsätt alla örter, rör om i 2 minuter. Lägg köttbitarna och fräs 1 minut till, tillsätt vatten och låt den koka på hög värme, dra ner värmen och tillsätt salt och kummin och torkade limefrukterna. Stick några hål i de torkade lime frukterna och lägg ner dem i grytan.
  3. Låt grytan fortsätta sjuda tills köttet är riktigt mört, utan att ha blivit torrt. Det tar ytterligare 1,5 timme. Tillsätt kidneybönorna i slutet, annars de blir överkokta.

Ris

  1. Skölj riset och lägg det i vattnet i 20 minuter eller över natten.
  2. Koka upp vatten, och salt i en kastrull. När vattnet kokar häller du i riset. Rör om och låt koka i ca 5 till 7 minuter. Riskornet ska vara mjukt men fortfarande ha en hård kärna. Sila av och skölj riset snabbt i ljummet vatten. (Nu har du fått bort de mesta av risets stärkelse och kommer att få ett luftigt ris).
  3. Stek cashewnötterna gyllene i en separat stekpanna och tillsätt russin, berberis och helkummin, stek med nötterna i ca 1-2 minuter.
  4. Dela tunnbröden och lägg dem i 4 små ugnssäkra skålar så brödet kommer upp till kanterna av formen (som ett pajskal). Blanda ihop ris och cashewnötter och russin och kummin och saffran. Häll risblandningen i formarna.
  5. Hetta upp oljan och häll över ris blandningen, lägg resterande bröd som ett lock ovanför riset. Pensla brödet med olja och baka det gyllene mitt i ugnen i ca 20-25 min.

Sallad Shiraz

  1. Hacka alla grönsaker fint till små bitar.
  2. Blanda sedan i mynta, citronsaft salt och olivolja.

Servering

  1. Vänd formarna med riset upp och ned och "slå ut" det fint formade "risbrödsskålarna" på tallriken, servera med sallad och grytan.