Lamm med höstgrönt

Lamm med höstgrönt
Foto: TV4

Ett stycke gott lamm är idealiskt att koka till det goda gröna. Det här är ett klassiskt långkok. Det tar ca 1 1/2 timme på spisen, men du kan göra annat under tiden. Resultatet blir mustigt, vitaminrikt och smalt!

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kg lammkött
  • 300 g morot
  • 300 g kålrot
  • 400 g vitkål
  • 1 stor purjolök
  • 2 vitlöksklytfor
  • 1 lagerblad
  • 8 vitpepparkorn
  • salt

Gör så här

  1. Skär köttet i 2–3 cm stora kuber. Koka upp 2 liter vatten och 2 tsk salt på stark värme i en stor gryta. Lägg i köttet när vattnet kokar våldsamt. Låt koka upp igen och sänk sedan värmen så att det endast sjuder. Då behöver du inte skumma. Lägg i vitpepparkorn och lagerblad.
  2. Klyv purjon på längden och spola den ren under vattenkranen. Skiva purjon. Ansa och skär morot, kålrot och vitkål i centimeterstora bitar. Skala vitlöken. Lägg i purjo, rotsaker och vitlök när grytan kokat i drygt 1/2 timme. Efter ytterligare 1 timme är lammet klart. Plocka upp köttet och ta bort lagerblad och pepparkorn.
  3. Häll grönsakerna i durkslag och spara buljongen. Du kan bjuda grönsakerna som de är eller som mos. Späd med buljong till lagom konsistens och smaka av med salt och peppar från kvarnen. Servera köttet och grönsakerna var för sig. Ljus fransk senap är gott till.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept