Kycklinggryta i pepparsås

Kycklinggryta i pepparsås
Foto: TV4

Från Etiopien kommer receptet till den här kycklinggrytan. Den kryddas med den heta pepparsåsen berbere.

12 maj 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kyckling
  • 1 tsk salt
  • saft av 1 citron
  • 3 gula lökar
  • 2 msk smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 2-3 tsk berbere (se nedan)
  • 3 dl vatten
  • ev 1 msk vetemjöl
  • 4 hårdkokta ägg

Berbere:

  • 1 tsk malen ingefära
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk malen koriander
  • 0,5 tsk krossad svartpeppar
  • 1 krm riven muskot
  • 0,5 tsk stött kardemumma
  • 1 msk salt
  • 2 msk finhackad gul lök
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 2 dl vatten
  • 0,5 finhackade paprika
  • 2 röd spansk peppar
  • 1 msk neutral olja

Gör så här

  1. Berbere: Blanda ingefära, spiskummin, koriander, svartpeppar, muskot, kardemumma, salt, lök och vitlök i en mixer. Häll i 2 msk vatten och mixa. Dela chilifrukten i halvor på längden, kärna ur och hacka den. Rosta paprika och chili 1 minut i en torr stekpanna. Lägg i en mixer och mixa till en puré. Sätt till kryddpurén och häll i resten av vattnet. Mixa till en slät sås. Häll tillbaka i pannan och koka i 3 minuter. Låt kallna och häll upp i en burk. Häll oljan på ytan. Såsen håller i kylen i flera månader.
  2. Dela kycklingen i 8-10 bitar. Krydda med salt och citronsaft. Skala och hacka lökarna. Fräs löken i en gryta. Rör i tomatpuré och berbere och späd med vattnet. Lägg i kycklingen och koka med locket på i 30-40 minuter. Red eventuellt såsen med vetemjöl utrört i lite kallt vatten. Skala äggen och lägg ner dem i grytan. Koka ytterligare 5 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept