Kycklingfilé med grapefruktsås

Kycklingfilé med grapefruktsås
Foto: TV4

Med grapefrukt i såsen får den milda kycklingen och de kokta grönsakerna extra smak och lite bitter syrlighet.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 kycklingfiléer
  • 1 stor morot
  • 150 g kålrot
  • 1 fänkål
  • 2 rödlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 grapefrukter
  • 0,5 kruka färsk basilika
  • 1 msk potatismjöl
  • 25 g smör

Till servering:

  • 4 portioner kokt ris

Gör så här

  1. Skala och skär morötter och kålrot i ganska små bitar. Halvera fänkålen, skär bort stocken och skär i kvartar. Skala och halvera lökarna. Skala vitlöksklyftorna. Koka upp 6 dl vatten med morot, kålrot, fänkål, lök, vitlök, salt och peppar. Lägg i kycklingfiléerna i det kokande vattnet. Låt sjuda under lock i 15 minuter. Ta upp kycklingfiléerna så att de inte blir sega.
  2. Skrubba grapefrukten noga. Pressa ut saften och riv av skalet från den ena. Skär av ändarna på den andra grapefrukten. Skala den med en vass kniv så att även det vita från skalet försvinner. Skär ut hinnfria klyftor genom att skära mellan hinnorna. Hacka basilikan fint.
  3. Sås: Sila av 3 dl kokspad från kyckling- och rotfruktskoket. Koka upp. Skaka ihop grapefruktjuicen med potatismjölet. Häll det i den kokande buljongen under omrörning. Låt koka upp. Dra från värmen och rör i en klick kallt smör, basilika och grapefruktklyftor.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept