Krämig jordärtskockssoppa med broccoli

30 m
4
Krämig jordärtskockssoppa med broccoli
Foto: TV4
Från Mitt kök

Värmande jordärtskockssoppa med prästost och vitt vin. Serveras med citronmasserad broccoli och frasiga surdegskrutonger. Enkel soppa som smakar lyxigt.

17 september 2015
Visa mer
30 m
4

Du behöver

Soppa

  • 300 g jordärtskocka, skalad
  • 1 gul lök, skivad
  • 2 klyftor vitlök, skalade
  • 30 g smör
  • 2 dl vitt vin
  • 8 dl kycklingbuljong
  • 4 dl grädde
  • 2 dl prästost, riven
  • 1 msk citronsaft

Broccoli

  • 600 g broccoli
  • 0,5 citron, skalet
  • 1 msk olivolja
  • salt

Krutonger på surdegsbröd

  • 100 g surdegsbröd
  • 1 dl matolja
  • salt

Garnering

  • dill
  • riven prästost

Gör så här

  1. Soppa
    Skär ner jordärtskocka, lök och vitlök i mindre bitar. Fräs i smör med timjan. Slå på vitt vin, buljong och grädde. Koka tills jordärtskockan är mjuk. Mixa soppan slät med prästost. Smaka av med citron och salt.
  2. Broccoli
    Ansa broccolin och dela buketterna i mindre bitar. Blanda med citronskal, olivolja och salt. Massera ordentligt. Skiva roten tunt på mandolin. Lägg i kallt vatten.
  3. Krutonger
    Bryt brödet i grova bitar. Rosta i stekpanna med oljan tills dom är gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper. Salta innan servering.
  4. Servering
    Servera den varma soppan tillsammans med masserad broccoli, krutonger, dill och riven ost.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept