Kräftbröd

Kräftbröd
Foto: TV4

Ett gott bröd smakar bra till sensommarens kräftor. Bjud ett vitt bröd som omväxling till det rostade. Det här brödet kan du naturligtvis baka ut som en vanlig limpa, men roligare är att forma det som en kräfta.

8 augusti 2011
Visa mer
4

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 13 dl vetemjöl
  • 1 äggula
  • russin

Gör så här

  1. Smula sönder jästen i en bunke. Värm vattnet till 37° och rör ut jästen med lite av vattnet. Tillsätt resten av degspadet, olja, honung, salt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper bunken. Låt degen jäsa i bunken 30 minuter.
  2. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i 2 lika stora delar. Forma en del till 2 mindre bollar och 1 stor. Gör likadant med den andra delen. Forma en stor degboll till en stjärt genom att göra en rulle och klyva den längst ut. Forma 2 mindre bollar som ska bli klor.
  3. Smörj en plåt med matolja. Lägg ut en stor boll på mitten och 2 små i följd. Lägg sedan stjärten efter kroppen och klorna längst fram. Låt jäsa 30 minuter. Pensla med ägg och stoppa in russin som ögon. Grädda i ugnen, 200°, ca 15-20 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept