Kött- och grönsakssoppa med klimp

Kött- och grönsakssoppa med klimp
Foto: TV4

Laga en god och närande grönsakssoppa som värmer i höstkylan. Förr serverades gärna klimp till soppan. Smålandsklimpen är gjord av mannagryn och kryddad med kardemumma och bittermandel. Barn brukar uppskatta klimp till soppa. Den kan lagas dagen innan soppan ska ätas.

25 augusti 2009
Visa mer
4

Du behöver

Kött- och grönsakssoppa med klimp

  • 1,5 kg högev med ben
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 bit rotselleri
  • 0,5 purjolök (det gröna)
  • 1 tsk salt
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad

Till servering:

  • 1 morot
  • 100 g blomkål
  • 100 g broccoli
  • 0,25 vitkålshuvud
  • färsk timjan

Klimp:

  • 3 dl mjölk
  • 1 tsk stötta kardemummakärnor
  • 3 bittermandlar
  • 1 krm salt
  • 1 dl mannagryn
  • 1 ägg

Gör så här

  1. Klimp
    Stöt kardemummakärnorna i mortel. Skålla, skala och riv bittermandeln. Koka upp mjölken. Slå i kardemumma och bittermandel. Rör ner mannagryn och salt. Sjud i 5 minuter under ständig omrörning. Vispa upp ägget i en kopp. När gröten tjocknat, rör i det uppvispade ägget. Låt gröten svalna något och forma runda klimpar med vattensköljda händer. Kyl klimpen.
  2. Skala den gula löken och skär den i klyftor. Skala moroten och skär den i mindre bitar. Ansa purjolöken och skär det gröna i mindre bitar. Lägg köttet i en stor gryta, lägg i grönsakerna och häll på vatten så att det täcker. Koka upp och skumma. Lägg i salt, vitpepparkorn och lagerblad. Sjud under lock tills köttet är mört, ca 1 1/2 timme.
  3. Skala moroten och skär den i strimlor. Bryt blomkål och broccoli i små buketter. Skär vitkålen i frimärksstora bitar. Ta upp köttet ur grytan och skär det i tärningar. Sila av kokgrönsakerna och kryddorna, lägg tillbaka köttet i buljongen och koka upp. Lägg i morot, blomkål, broccoli och vitkål. Koka grönsakerna mjuka och servera soppan med klimpen
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept