Kokt laxkotlett med citronhollandaise

Kokt laxkotlett med citronhollandaise
Foto: TV4

Att laga sin egen hollandaisesås är ett trevligt pyssel i köket. såsen kokas i vattenbad, så du behöver två kastruller som passar i varandra. Servera såsen med kokta laxkotletter.

26 januari 2009
Visa mer

Du behöver

  • 4 laxkotletter á 175 g
  • salt
  • 5 vitpepparkorn
  • 0,5 gul lök

Citronhollandaise:

  • 3 äggulor
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • 1 krm kajennpeppar
  • 150 g smör
  • salt och malen vitpeppar

Till servering:

  • kokt potatis
  • rivet citronskal

Gör så här

  1. Skira smöret genom att värma det och sedan spara den klara vätskan som lägger sig överst. Koka upp vatten i den större kastrullen och sänk sedan värmen så att vattnet sjuder. Vispa äggulorna i den mindre kastrullen. Sätt kastrullen i vattenbadet och vispa kraftigt tills gulorna tjocknar.
  2. Ta av kastrullen från värmen. Vispa ner det skirade smöret, först droppvis och sedan i en fin stråle. Krydda med salt, peppar, kajenn och pressad citronsaft. Tillsätt eventuellt vattnet. Ställ såsen varmt till servering. Den får inte koka mer, då skär den sig.
  3. Skala och skiva den gula löken. Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt lök, salt och pepparkorn. Sjud laxkotletterna i under lock i ca 5 minuter, beroende på tjocklek. När köttet släpper från benen är de klara. Servera med kokt potatis, såsen och rivet citronskal.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept