Kokt lax med dillhollandaise

Kokt lax med dillhollandaise
Foto: TV4

Servera fisken varm tillsammans med såsen, kokt potatis och en citronklyfta. Den här laxen kan även serveras kall. Laxen kokas då på samma sätt men får kallna i sitt spad.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 800 g färsk lax
  • Fond:
  • 1,5 liter vatten
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 2 msk salt
  • 5 kryddpepparkorn
  • 2 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • några dillkvistar

Dillhollandaise:

  • 100 g smör
  • 2 äggulor
  • 2 msk vatten
  • 1 tsk pressad citron
  • salt och malen vitpeppar
  • 1 knippa finhackad dill

Gör så här

  1. Skala och skiva löken. Skala moroten och skiva den. Koka vattnet och lägg i lök, morot, salt, pepparkorn och lagerblad till fonden. Häll i vinägern och lägg i dillkvistarna. Låt koka i 15 minuter.
  2. Lägg ner fisken, ta bort kastrullen från värmen och låt stå och dra på ett skärbräde av trä i 8-10 minuter.
  3. Dillhollandaise: Smält smöret på svag värme. Blanda äggulor, citron och vatten i en kastrull (ej aluminium) och ställ i vattenbad, hett men inte kokande. Vispa kraftigt så blandningen tjocknar. Droppa i det smälta smöret lite i taget under kraftig vispning. Lämna kvar den vita bottensatsen. Krydda med salt och peppar och vispa ner dillen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept