En seg och knäckig paj med pecannötter som går utmärkt att förbereda.
Ingredienser
Pajbotten:
4 dl vetemjöl
2 msk strösocker
150 g smör
1 tsk ättika
2 msk vatten, iskallt
Fyllning:
2 ägg
1,2 dl strösocker
0,5 tsk salt
2,4 dl ljus baksirap
1 msk smör, smält
1 vaniljstång, innanmätet urskrapat
3 dl pekannötskärnor
1 msk vetemjöl
Till servering:
vaniljglass (av hög kvalitet)
Gör så här
Pajbotten: Blanda alla ingredienserna snabbt i en skål. Knåda degen tills den är jämn och smidig. Låt degen vila cirka 2 timmar i kylskåpet.
Kavla ut degen mycket tunt och klä en smörad pajform om cirka 25 centimeter i diameter. Picka degen med en gaffel och ställ in i frysen medan du förbereder fyllningen.
Fyllining: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggen luftigt i en skål och tillsätt sedan socker, sirap, mjöl, smöret och innanmätet av vaniljstången. Blanda väl.
Strö pecannötterna i botten på pajskalet och täck med fyllningen. Ställ in i ugnen på mellersta falsen i cirka 40 minuter, eller tills mitten av pajen är fast. Låt svalna i ungefär 30 minuter.