Hårt tunnbröd

Hårt tunnbröd
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Från Köket

Det går snabbt att baka sitt eget tunnbröd hemma.

När man bakar i stenugn blir kakorna cirka 60 centimeter i diameter. Därefter gräddas brödet direkt utan någon mera jäsning i cirka 30 sekunder. När man bakar i vanlig ugn så blir självklart kakorna mindre och tiden lite längre på grund av den lägre temperaturen.

22 november 2007
Visa mer
10

Du behöver

  • 6 l mjölk
  • 3 pkt jäst
  • 1 msk salt
  • 1 msk hjorthornssalt
  • 1,5 kg grahamsmjöl eller rågsikt
  • 7 kg vetemjöl

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Ljumma mjölken till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen och rör tills den löst sig.
  3. Blanda alla torra ingredienser, tillsätt dem och blanda. Degen ska arbetas så lite som möjligt, annars blir den seg och en seg deg innebär att det blir jobbigt att kavla ut.
  4. Låt degen vila tills den kommer igång att jäsa, cirka 15-20 minuter.
  5. Kavla ut degen, hårda tunnbröd ska kavlas jättetunt.
  6. Lägg dem på en smord plåt och sätt in i ugnen. Ta ut bröden när de fått fin färg, passa noga det går fort!
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept