Kockskola med Leif Mannerström - Del 2

Leif Mannerström ger Jessica Frej sina bästa tips och råd när det gäller köp av knivar och svarar på hennes frågor om hur man sköter dem på bästa sätt.

Vad ska man tänka på när man köper knivar?
Tänk på att ha ett bra ställe att förvara dem på! Inte ligga och åka fram och tillbaka i lådan. Ha ett riktigt knivställ – det ser dessutom snyggt ut! Eller ha en bra magnet, den måste vara stark så att inte knivarna ramlar ner. Att tänka på: när du tar ner kniven, vinkla den utåt så att den vassa eggen inte kommer i kontakt med magneten. Då slöar du den successivt.

Om man bara ska ha en kniv, vilken ska man ha?
Man kan inte ha bara en kniv. Man måste ha ett grundset. En skalkniv, kockkniv, Känn efter om kniven ligger bra i handen, att du får ett bra grepp.

Hur vårdar man kniven på bästa sätt?
Håll den alltid ren! Diska inte i maskin, det finns för mycket kemekalier där i som gör kniven slö.

Håll din kniv vass
En riktigt vass kniv skär du dig inte på. En slö eller halvslö kniv kan du slinta med, det gör du inte med en vass, den biter direkt.

Slipar du din kniv ofta behövs bara ett par drag varje gång du slipar den. Dra den lätt mot din nagel, flagar du den är den vass.