Knäck och kola

Knäck och kola
Foto: TV4

Ofrånkomlig på gottebordet är den hemlagade knäcken och kolan. Det här är ett grundrecept som går att använda till båda. Recepet ger cirka 50 formar!

Recepet ger cirka 50 formar!

26 januari 2009

Du behöver

Knäck:

  • 2 dl socker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl sirap
  • 1 msk smör
  • 0,5 dl hackad mandel

Kola

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl socker
  • 2 dl sirap
  • 2 dl kakao

Gör så här

  1. Knäck: Blanda vispgrädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i ca 40 minuter, rör om då och då. Gör ett kolaprov: Droppa lite av smeten i ett glas kallt vatten. Om droppen stelnar är kolasmeten klar. Flyter den ut och blandar sig med vattnet - koka lite till. När kolan kokat klart rör du ner smör och mandel. Häll i knäckformar.
  2. Kola: Blanda vispgrädde, socker, sirap och kakao i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i ca 30 minuter - eller tills kolaprovet "håller". Rör om då och då. Häll upp smeten på smörad plåt, låt kallna och skär sedan i portionsbitar. Linda in kolorna i cellofan
Visa mer
Kommentera receptet
Paskkampanj

Fler goda recept