Vitvinspocherad torskrygg med friterat ägg

1 h
4
Vitvinspocherad torskrygg med friterat ägg
Foto: TV4
1 h
4

Du behöver

  • 800 g torskrygg
  • 300 g färska trattkantareller, kantareller och skogschampinjoner
  • 4 ägg
  • 500 g gröna ärtor
  • 0,5-1 dl vispgrädde
  • 0,5 dl majsströbröd
  • 2 schalottenlökar
  • 1 morot
  • 3 dl vitt vin
  • 3 dl frityrolja
  • 2-3 msk vit tryffelolja
  • 75 g smör
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 liten klyfta vitlök, pressad

Gör så här

  1. Friterat ägg
    Sänk ner äggen 5,5 minut i kokande vatten, gulan ska vara lös. Skölj av under kallt vatten och skala sedan försiktigt innan de paneras i majsströbrödet.
  2. Hetta upp frityroljan i en mindre kastrull och lägg ner äggen två och två. Vänd dem tills de fått en fin gyllenbrun färg, låt de sedan rinna av på hushållspapper och salta en aning.
  3. Tryffelfräst skogssvamp
    Rensa svampen och dela i halvstora bitar. Lägg på en varm panna och förväll dem så att vattnet avdunstar. Fräs dem sedan i tryffeloljan och ev. en liten klick smör. Lägg på hushållspapper att avfettas innan servering.
  4. Puré på gröna ärtor
    Lägg de tinade ärtorna i en kastrull tillsammans med grädden, värm upp försiktigt under omrörning och mixa sedan till en följsam puré med stavmixer. Smaka av med salt och lite vitlök.
  5. Torskrygg
    Skär torsken i 4 lika stora bitar, gnid in med salt och peppar, snåla inte. Fräs finhackad schalottenlök och morotsslantar i smöret i en traktörpanna. Tillsätt vinet, sedan fisken med skinnet neråt och lägg på ett lock. Låt sjuda försiktigt i ca 7-8 minuter, ös fisken med vitvinsskyn ett par gånger. Salta.
  6. Lägg upp fisken på tallriken tillsammans med grönärtpuré, den ljumna svampen och det friterade ägget.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept