Östafrikansk lammcurry

1 h
4
Östafrikansk lammcurry
Foto: TV4

Currygryta med lammkotletter serveras med papadam, myntayoghurt och chapati.

Receptet är från tv-programmet Klockan nio hos stjärnorna och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

16 februari 2015
Visa mer
1 h
4

Du behöver

Lammcurry

  • 1,2 kg lammkotletter
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • svart ris eller vildris
  • rostad mandel
  • kokosflarn
  • kardemummafrön

Kryddblandning

  • ca 1 msk gurkmeja
  • ca 1 msk korianderfrön
  • ca 1 msk spiskummin
  • ca 1 msk kanel
  • ca 1 msk kokosolja
  • ca 1 msk tomatpuré
  • ca 1 msk salt
  • ca 1 msk svartpeppar
  • 1 kanelstång
  • chili, efter behag

Myntayoghurt

  • 1 knippe mynta
  • 1 dl naturell yoghurt
  • 1 gnutta salt
  • 1 kvist koriander

Chapatibröd

  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl rågmjöl
  • 1 skvätt vatten
  • 1 nypa salt
  • 1 skvätt olivolja

Servering

  • Papadams

Gör så här

  1. Lammcurry
    Hacka löken och bryn lätt tills den får ljusbrun färg. Bryn köttet i kokosolja tills det är vackert brunt. Tillsätt lite vatten åt gången och koka det mört.
  2. När köttet börjar bli färdigt blandar du i den hackade löken och späder med vatten. Blanda ner kryddblandning (se nedan) och 1 kanelstång, koka försiktigt i ca 60 minuter (det bränns lätt).
  3. Ris
    Koka riset enligt anvisningen på förpackningen, lägg i ca 10 kardemummafrön efter kokning.
  4. Kryddblandning
    Alla ingredienser kokas ner till en pasta. Ca en matsked av vardera krydda utom chilin, beror på hur hett man vill ha det. Smaka av efter behag.
  5. Tillbehör
    Yoghurt med mynta är bra och gott, lindrar i gommen om curryn skulle bli hot hot. Klipp ner myntan i yoghurten i god tid, den behöver tid för att smaksläppa sig. Papadam finns att köpa som halvfabrikat i affär. Stek i olja i en het panna, strö sedan över rostad mandel och kokosflarn.
  6. Till chapatibrödet knådas ingredienserna ihop till en skön fast deg. Kavla ut och stek i pannan som pannkakor.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept