Fläskfilé New Mexico

Fläskfilé New Mexico
Foto: TV4

Fläskfilé New Mexico

Av: Henrik Fexeus

Från: Klockan nio hos stjärnorna

39 ingredienser

50 min

Het rätt med fläskfilé som serveras med potatisgratäng och Bourbon Ancho-sås. /Henrik Fexeus

Henrik bjöd även på
Laxcarpaccio
Äppelgömma

Receptet är från programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Potatisgratäng

  • 2 tsk osaltat smör
  • 2 tsk olivolja
  • 4 silverlökar, tunt skivade
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymald
  • 3 msk salvia, finhackad
  • 4 bakpotatisar, mycket tunt skivade
  • 5 dl vispgrädde

Rökt rödpepparsås

  • 4 röda paprikor
  • olivolja
  • 0,5 rödlök, finhackad
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,6 dl rödvinsvinäger
  • 1 msk honung
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk chipotlepasta
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymald
  • 1,2 dl rapsolja

Bourbon-ancho sås

  • 2 msk olivolja
  • 1 rödlök, finhackad
  • 5 dl bourbon
  • 2 msk bourbon
  • 3 anchochili
  • 1,5 dl hönsbuljong
  • 2,5 dl koncentrerad äppeljuice
  • 8 svartpepparkorn
  • 1,2 dl farinsocker
  • flingsalt

New Mexico fläskfilé

  • 3 msk anchochili (mald)
  • 2 msk farinsocker
  • 1 msk pasilla chili (mald)
  • 2 tsk arbol chili (mald)
  • 2 tsk malen kanel, nymald
  • 2 tsk malen kryddpeppar, nymald
  • flingsalt
  • 2 tsk olivolja
  • 1 kg fläskfilé
  • gräslök

Gör så här

Potatisgratäng

  1. Värm ugnen till 190 grader.
  2. Smörj en gratängform.
  3. Värm upp olja och smör i en stor stekpannna på mediumvärme.
  4. Lägg i löken och stek i cirka 30-35 minuter, tills den är mjuk och genomskinlig.
  5. Rör ibland.
  6. Krydda med salt och peppar och lägg i salvian.
  7. Lägg ett lager med potatis i botten av formen, toppa med en sjundedel av lökblandningen och ungefär 3 matskedar grädde.
  8. Krydda med salt och peppar.
  9. Gör sju eller åtta lager på samma sätt.
  10. Tryck på gratängen för att få grädden att täcka potatisarna.
  11. Ställ på ett galler och täck med folie.
  12. Låt stå cirka 30 minuter i ugnen, ta bort folien, och fortsätt gratinera i 30 till 45 minuter tills potatisen är mjuk och ovansidan gyllenbrun.
  13. Låt svalna i 10 min innan servering.

Rökt rödpepparsås

  1. Sätt på ugnen på 375 grader och grill.
  2. Lägg paprikorna i en form och pensla med olivolja på alla sidor.
  3. Salta och peppra.
  4. Ställ in i ugnen och grilla i cirka 15-17 minuter.
  5. Rotera paprikorna hela tiden så de blir lätt brända på alla sidor.
  6. Ta ut och lägg i plastpåsar i 15 minuter för att få skinnet att lossna.
  7. Skala dem sedan försiktigt, halvera och fröa ur.
  8. Sänk ugnen till 300 grader.
  9. Lägg tre stora klyftor vitlök på en bit folie tillsammans med salt, peppar och olivolja.
  10. Gör ett paket och lägg det i ugnen i 45-60 minuter.
  11. Blanda de fröade och skalade paprikorna, löken, rödvinsvinägern, honungen, senapen och purén i en mixer.
  12. Tryck ur innehållet i vitlöksklyftorna i mixern så att skalet inte kommer med.
  13. Krydda med salt och peppar och mixa tills såsen är slät.
  14. Medan mixern arbetar, addera långsamt rapsoljan.
  15. Sila såsen i en skål och kyl i några minuter.

Bourbon Anchosås

  1. Lägg 3 stora torkade anchochilis i varmt vatten i cirka 30 minuter.
  2. Skär sedan upp och fröa dem.
  3. Kör i mixer tills de är puré.
  4. Värm olivoljan i kastrull på hög värme.
  5. Lägg i löken och stek tills den är mjuk, cirka 3-4 minuter.
  6. Häll i 5 dl bourbon, koka upp, och reducera tills det bara är några matskedar kvar.
  7. Lägg i anchochilipurén, buljongen, äppeljuicen, pepparkornen och farinsockret och koka upp tills det reducerats till hälften, cirka 15-20 minuter.
  8. Sila genom en fin sil, häll tillbaka den silade såsen i kastrullen och reducera på hög värme tills den tjocknat i cirka 10-15 minuter.
  9. Häll i 2 msk bourbon, koka i 2 minuter och krydda med salt.

New Mexican Fläskfilé

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Mal kanel och kryddpeppar i en mortel och blanda ihop alla kryddor samt 1 tsk salt i en skål.
  3. Värm olivoljan i en stor stekpanna.
  4. Salta köttet på alla sidor och rulla det sedan i kryddblandningen.
  5. Slå av överskottet.
  6. Stek köttet i pannan medan du vänder det i cirka 8-10 minuter, tills det är gyllenbrunt på alla sidor.
  7. Ställ stekpannan i ugnen och grilla köttet i cirka 8-10 minuter.
  8. Ta ut köttet och låt det vila i 5 minuter.
  9. Skär i 3 centimeter tjocka ”stubbar”.
  10. Häll lite anchobourbonsås i mitten av varje tallrik.
  11. Ställ tre skivor kött i såsen, häll lite mer sås ovanpå samt några droppar rödpaprikasås på varje stubbe.
  12. Garnera med klippt gräslök.

Vintips från Henrik Tokolosh artnr 2057