Baconlindad köttfärslimpa

1,5 h
4
Baconlindad köttfärslimpa
Foto: Tv4
1,5 h
4

Du behöver

Kantarellsås

  • 2-3 dl torkade kantareller
  • 3 dl färsk shitakesvamp, skivad
  • 2 bananschalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1-2 dl vitt vin
  • ca 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk timjan
  • salt och peppar efter smak
  • olivolja och smör för stekning

Köttfärslimpa

  • 1,3 kg blandfärs
  • 2 ägg (1 helt ägg + 1 äggula)
  • 1 dl ströbröd
  • 1-2 dl mjölk
  • 1 dl parmesan, riven
  • salt, svartpeppar, timjan, rosmarin
  • 0,5 citron, rivet skal (ev.)
  • 2 pkt bacon

Rostad potatis

  • 1 kg potatis
  • 0,33 butternutpumpa
  • 1 fänkål
  • salt, peppar
  • 1 msk timjan
  • 2 msk rosmarin
  • 2 dl olivolja
  • 50 g smör

Kikärtsbiffar (vegetariskt alternativ)

  • 2 dl kikärtor
  • 2 dl potatis, riven
  • salt, peppar efter smak
  • 0,5 dl färsk persilja, hackad

Tillbehör

  • 100 g aubergine

Gör så här

  1. Köttfärslimpan
    Blötlägg ströbrödet i mjölken så att det får tjockna. Blanda ströbrödsgegget med köttfärsen och resten av kryddorna. Blanda ordentligt i bunke. Smaka av (vill du inte smaka rå köttfärs - så stek en liten klick ...).
  2. Forma färsen till en limpa och lägg i ugnsfast form. Lägg baconskivorna snyggt i rad på plastfolie. Vänd sen så baconet kommer mot limpan. Forma efter limpan. Dra av plasten. In i ugnen på 225 grader. Ca 30 min. (När baconet är "färdigt" är limpan förmodligen också klar!)
  3. Vivikensåsen
    Blötlägg de torkade kantarellerna i varmt vatten (om du inte har färska förstås.)Ta inte för mycket vatten, det ska inte täcka svampen utan pressa hellre ner svampen i vattnet.
  4. Skiva shitakesvampen och hacka schalottenlök. Stek lök, vitlök och shitakesvamp i olivolja och smör Tillsätt timjan samt de svällda kantarellerna - med vattnet. Koka ner tills vätskan försvunnit.
  5. Tillsätt vitt vin och koka ner tills nästan all vätska är borta. Tillsätt grädde. Krydda upp och smaka av.
  6. Rostad potatis
    Gör klyftor av potatisen. Skär butternuten i stora tärningar och skär fänkålen i bitar.
  7. Koka potatisen tills den nästan är färdig. Lägg i butternutpumpa och fänkål hastigt mot slutet (nån minut bara.) Lägg allt i ugnsfast form. Massera in kryddorna med lika delar olivolja och smör. In i ugnen på 200 grader i ca 15 min.
  8. Kikärtsbiffar
    Mosa kikärtorna. Riv potatis på den grova sidan. Blanda ihop röran med salt, peppar och färsk hackad persilja. Forma kikärtsbiffarna och stek dem i stekpanna. Stek samtidigt aubergineskivorna (ca 1 cm tjocka). Servera med övriga tillbehör.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept