Klickvänliga morotsfrallor

klickvänliga morotsfrallor
Foto: Lennart Weibull
Lina Wallentinson NY
Lina Wallentinson NY

Klickvänliga morotsfrallor

7 ingredienser

30 min + jästid

"Enklare än så här blir det inte. Degen ska vara riktigt lös, då får du fluffiga frallor som är frasiga på ytan och sega och luftiga inuti. Blanda degen på kvällen och klicka ut på morgonen. Eftersom degen jäser i rumstemperatur behövs bara pyttelite jäst." /Lina

Ingredienser

portioner frallor
  • 1 bit jäst, stor som en ärta [ca 3 g]
  • 3 dl vatten, kallt
  • 2 dl fullkornsdinkelmjöl (eller grahamsmjöl) [110 g)]
  • 3,5 dl vetemjöl special [210 g]
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 dl morot, finriven (60 g)
  • blandade frön (t ex sesam-, solros-, hampa- eller vallmofrön)

Gör så här

På kvällen

  1. Vispa ut jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt mjölsorterna, salt och morot. Rör ihop till en deg, det går enklast med en slickepott. Se till att allt blandas. Degen ska vara riktigt lös.
  2. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur över natten, eller i cirka 10 timmar.

På morgonen

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in en plåt i ugnen så att den blir het.
  2. Klicka ut degen med hjälp av två skedar till cirka 20 frallor på två bakplåtspapper. Strö över rejält med frön.
  3. Ta ut plåten, skjutsa över det ena bakplåtspappret med frallor. Grädda i mitten av ugnen i cirka 12 minuter eller tills frallorna har fått fin färg. Låt svalna på galler. Upprepa med det andra bakplåtspappret.