Kladdkaka med kola och jordnötter

Kladdkaka med kola och jordnötter
Foto: Magnus Skoglöf
mattias celinder profilbild ny
mattias celinder profilbild ny

Kladdkaka med kola och jordnötter

13 ingredienser

1.5 h

En blandning av mjukt, lent och knaprigt samt sött och salt. En kaka som smakar som Snickers, helt enkelt.

Ingredienser

portioner12 - 14
  • 150 g smör
  • 3 dl brunt farinsocker
  • 2 ägg
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 krm flingsalt
  • 1,5 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Fyllning

  • 1 burk dulce de leche
  • 150 g salta jordnötter

Mjölkchokladganache

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 200 g mjölkchoklad, hackad
  • 20 g smör, rumsvarmt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Spänn fast ett bak- plåtspapper i botten av en springform, 23 cm i diameter, och smörj kanterna.
  2. Smält smöret och låt svalna.
  3. Blanda smör med socker och rör ner äggen.
  4. Blanda alla torra ingredienser och sikta ner dem i äggsmeten. Rör till en jämn smet.
  5. Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 22 minuter.
  6. Låt kakan svalna i rumstemperatur och ställ den sedan i kylskåpet i minst 2 timmar.
  7. Spänn tårtplast runt kakan (låt kakan vara kvar i springformen) och tryck till kanterna så att du får en rak yta och slipper glipor mot tårtplasten.

Fyllning

  1. Bred dulce de leche över kakan. Strö över jordnötterna och tryck ner dem lite i kolan.
  2. Ställ i kylen och låt stelna.

Mjölkchokladganache

  1. Koka upp grädden och häll den över mjölkchokladen. Rör till en slät kräm.
  2. Tillsätt smöret och blanda väl. Låt svalna något och bred sedan ganachen över hela kakan. Låt svalna helt i rumstemperatur innan servering.