Karlsbadergifflar

Karlsbadergifflar
Foto: TV4

En karlsbaderdeg innehåller lite mer smör och ägg än en vanlig vetedeg. Vill du variera gifflarna, glasera dem med florsocker utrört i lite vatten.

26 januari 2009
Visa mer
20

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 100 g smör, smält
  • 1,5 dl kaffegrädde
  • 1,5 msk strösocker
  • 0,25 tsk salt
  • 1 ägg
  • ca 5,5 dl vetemjöl
  • Fyllning:
  • 100 g riven mandelmassa
  • 1 dl äppelmos
  • 1 ägg till pensling

Gör så här

  1. Blanda smör och grädde. Värm till 37° och rör ut jästen i vätskan. Arbeta in socker, salt, ägg och sist mjöl till en smidig deg. Knåda, täck och jäs 30 minuter.
  2. Knåda degen på lätt mjölat underlag. Kavla ut två runda plattor och sporra dem i tårtbitar. Klicka äppelmos och mandelmassa vid den breda sidan och rulla ihop gifflarna. Lägg dem på plåt med bakpapper. Jäs 30 minuter.
  3. Värm ugnen till 225-250°. Pensla med uppvispat ägg och grädda 8-10 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept