Havets soppa på Falsterbovis med aioli

45 min
4
Havets soppa på Falsterbovis med aioli
Foto: TV4

Fiskgryta med musslor, lax och färska räkor. Servera med en klick aioli.

Vintips från Karin S
Santa Carolina Reserva de Familia art nr 71039, 129 kr

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


29 september 2011
Visa mer
45 min
4

Du behöver

Fisksoppa

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk fiskbuljong, flytande
  • 425 g burk musslor i vatten
  • 5 dl grädde
  • 2 dl vatten
  • 2 dl vitt vin
  • 2 st tomater, hackade
  • 1 knippe dill, finhackat
  • 1 bit purjolök, hackat
  • 1 st fänkål, färsk hackad
  • 1 st vitlöksklyfta, stor pressad
  • 2 tsk vitpeppar, finmald
  • 1 tsk finmald cayennepeppar (efter smak)
  • Färsk vit fisk (t.ex. 1st gösfilé)
  • 1 st färsk laxfilé (1 stor bit, eller 4 mindre)
  • 1 påse färska blåmusslor
  • Färska räkor ca 50st.

Aioli

  • 1-2 st. stora vitlöksklyftor, pressade
  • 3 st äggulor
  • 1,5 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 tsk äppelcidervinäger

Gör så här

  1. Fisksoppa
    Fräs smör och vetemjöl i en gryta.
  2. Späd med buljongen, vattnet från musslorna i burk, vatten, grädde och vitt vin.
  3. Låt puttra på svag värme en stund.
  4. Skär under tiden tomat i tärningar, finhacka dill, purjolök och fänkål.
  5. Pressa ner vitlök i soppan.
  6. Veva ner vitpeppar och salt i soppan.
  7. Tillsätt det finskurna i soppan (dock inte tomaten).
  8. Låt soppan puttra i några minuter.
  9. Koka musslorna i saltat vatten.
  10. Lägg i fisk och låt puttra ca 1min, lägg i musslorna och låt puttra i 1min.
  11. Aioli
    Häll ner äggulor i en hög kanna.
  12. Pressa ner vitlök och häll i salt och äppelcidervinäger.
  13. Mixa med en stavmixer, och sakta (MKT sakta!!) droppa ner olja succesivt.
  14. Om man droppar för mycket olja så skär sig aiolin.
  15. Sätt in i kylen innan servering.
  16. Lägg räkor och tomat i botten av en tallrik.
  17. Häll på soppan och toppa med 2st musslor i skalet, en klick aioli och dill.
  18. Servera gärna med surdegsbröd och ett friskt vitt vin.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept