Kotlett a lá Korfu

Kotlett a lá Korfu
Foto: TV4

Kotlett a lá Korfu med klyftpotatis. Karamelliserad körsbärstomat och kronärtsskocksKräm med kalamataoliver och kapris.

Vintips från Karin
Künstler Reichestal Pinot Noir (nr 99004)

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


4 november 2011
Visa mer

Du behöver

  • 700-800 gr benfri kotlettrad m fettranden kvar.
  • Marinad av ½ dl barbequesås,
  • 5 msk soya,
  • 1/2 tsk hickoryessens alt Liquid smoke,
  • 2 msk grillkrydda,
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • ½ dl olivolja,
  • ½ tsk salt +
  • svartpeppar +
  • färska finhackade kryddörter
  • ca 1 dl t ex färsk basilika, körvel, oregano, timjan alt frysta örter.
  • 1 brk kronärtskocksbottnar
  • 1 st citron, pressad
  • 1 vitlöksklyfta pressad
  • 1 dl grekisk yoghurt
  • 1 krm malen koriander
  • 1 krm malen spiskummin
  • salt och svartpeppar
  • salt och svartpeppar
  • 8 st stora kapris, cocktail variant m skaft

Gör så här

  1. Kotlett
    Skär kryss i fettranden och marinera kotlettraden hel i bit i plastpåse cirka 1 timme.
  2. Grilla hel i ugn på 175 grader (efter förstekning) eller på grill med indirekt grillning, pensla med marinaden med jämna mellanrum.
  3. Använd kötttermometer och ta ut när den visar 72 grader.
  4. Låt vila inlindad i folie cirka 10 minuter. Skär sedan i cirka ½ cm tjocka skivor, häll över lite av skyn på skivorna.
  5. Låt kronärtskocksbottnarna rinna av, mixa i en matberedare.
  6. Pressa citronen och vitlöken och blanda i tillsammans med grekisk yoghurten.
  7. Blanda i kryddorna och smaka av med salt och peppar.
  8. Garnera med kapris.
  9. Blanda allt i en kastrull. Koka ihop på mycket låg värme, i ungefär en halvtimme.
  10. Skala potatisen och skär i klyftor, ringla olivolja över, rör om salta och peppra, stek i ugn 200 grader cirka 35-40 minuter eller tills potatisen är gyllenbrun och genomstekt, rör ned Kalamataoliverna när cirka 15 minuter återstår av stektiden.
  11. Servera i en skål garnera med finklippt krusbladig persilja eller körvel.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept