5 olika tapas

5 olika tapas
Foto: TV4

Tapasdesserter av blåbärspaj, hallonsoppa, chokladkräm, chili- och limemarinerade jordgubbar samt vaniljglass

Vintips från Karin T
Jean-Louis Rosé Brut, art nr 77119, 59 kr

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig.


3 oktober 2011
Visa mer
5

Du behöver

Hallonsoppa

  • 150 g frysta hallon
  • Florsocker enl önskemål
  • en skvätt vodka

Minipaj på blåbär

  • frysta blåbär
  • 1 dl vetemjöl
  • 1-1.5 msk socker
  • 40 g smör

Hemmagjord vaniljglass

  • 0,8 dl strösocker
  • 1 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 4 st ägggulor
  • 1 st vaniljstång

Chili och limemarinerade jordgubbar

  • 20 st jordgubbar
  • Florsocker, efter smak
  • 1 st lime, rivet skal
  • torkad chili, efter smak

Chokladkräm

  • 1,5 dl grädde
  • 100 g choklad från Malmö
  • 1,5 st äggula
  • 1 msk smör
  • Vaniljsocker, efter önskemål

Gör så här

  1. Hallonsoppa
    Tina upp hallonen och kör i en mixer tillsammans med vodka och florsocker.
  2. Blåbärspaj
    Värm ugnen till 225 grader.
  3. Blanda samman mjölet, sockret och arbeta ner matfettet med en gaffel till en smulig massa.
  4. Smörj formen lägg ner blåbären och strö smuldegen över.
  5. Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
  6. Vaniljglass
    Häll mjölk och grädde i en tjockbottnad kastrull.
  7. Dela vaniljstången på längden, skrapa ut kornen och lägg allt i kastrullen.
  8. Värm tills den nästan börjar koka, ställ åt sidan och låt dra i 20 minuter.
  9. Vispa äggulor och socker tills det blir pösigt.
  10. Ta upp vaniljstången och häll blandning över äggen.
  11. Vispa hela tiden.
  12. Häll blandningen i kastrullen och låt den koka upp under omrörning tills den börjar tjockna.
  13. Ställ åt sidan och låt svalna.
  14. Frys i glassmaskin eller i vanlig frys.
  15. Chili och limemarinerade jordgubbar
    Blanda och låt stå och dra i 2 timmar.
  16. Chokladkräm
    Värm grädden på svag värme.
  17. Låt sjuda i någon minut.
  18. Ta av från plattan.
  19. Bryt chokladen i bitar och rör ner den i grädden tills den har smält.
  20. Rör ner äggulan därefter smöret och vaniljsockret. Rör tills smeten är helt slät.
  21. Häll upp i skål eller glas och kyl en timme.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept