Kardemummafläta

Kardemummafläta
Foto: TV4

Vill du ha kaffebröd med mycket smak, men utan att det är allt för kaloririkt? Testa vår kardemummadoftande fläta!

26 januari 2009
Visa mer
2

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 75 g smör, smält
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 msk vaniljsocker
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • 2 tsk kardemummafrön
  • 7-8 dl vetemjöl
  • 1 ägg till pensling
  • sesam- eller vallmofrö

Gör så här

  1. Blanda mjölk och smör. Värm till 37° och rör ut jästen. Arbeta in övriga ingredienser. Stöt kardemummafröna och vänd ner dem. Tillsätt till sist vetemjöl till en smidig deg. Knåda noga, täck och jäs 30 minuter.
  2. Knåda degen på lätt mjölat underlag. Dela degen på mitten. Dela sedan varje bit i tre delar. Rulla ut längder, fläta ihop dem tre och tre och vik in ändarna. Lägg flätorna på en plåt med bakpapper. Jäs övertäckta 30 minuter.
  3. Värm ugnen till 200°. Pensla med ägg, strö på frön och grädda mitt i ugnen ca 20-25 minuter. Låt svalna på galler.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept