Lussebullekaka

Lussebullekaka
Foto: Åsa Dahlgren

Du behöver

  • 25 g jäst för söta degar
  • 75 g margarin eller smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,5 pkt saffran, 0.25 g
  • 1 tsk strösocker +
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 8 dl vetemjöl

Fyllning

  • 1,5 dl sötmandel
  • 100 g margarin eller smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk kanel
  • 1 tsk kardemumma, mald
  • 0,5 dl vetemjöl
  • russin
  • 1 st ägg till pensling

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Smält margarin eller smör i en kastrull.
  3. Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli fingervarm.
  4. Häll lite av degvätskan över jästen och rör så att jästen löser sig.
  5. Tillsätt resten av degvätskan.
  6. Stöt saffran och den lilla mängden socker i en mortel.
  7. Rör ner saffran, socker, salt och det mesta av vetemjölet i bunken.
  8. Arbeta ihop till en kladdfri deg.
  9. Låt degen jäsa i 30 minuter.
  10. Skålla mandeln och hacka den fint.
  11. Smält margarin eller smör och blanda det med sötmandel, socker, kanel, kardemumma och vetemjöl i en bunke.
  12. Ta upp degen på mjölat bakbord.
  13. Arbeta degen något och dela den i 3 delar.
  14. Kavla ut en del till rund kaka, 30 cm i diameter.
  15. Lägg degkakan på en bakpappersklädd plåt.
  16. Bred på fyllningen.
  17. Dela en av de återstående degbitarna i 6 delar och rulla ut 4 av dem till 30 cm långa längder.
  18. Lägg längderna som ett kryss över kakan.
  19. Rulla ut de 2 återstående degbitarna till längder som tillsammans ska omgärda hela kakan (du får alltså skarva).
  20. Lägg längderna runt om kakan.
  21. Dela den sista degbiten i 8 bitar och gör en lussekatt av varje.
  22. Lägg lussekatterna i mellanrummen ovanpå kakan.
  23. Tryck i russin i lussekatterna.
  24. Låt lussebullekakan jäsa i ca 30 minuter.
  25. Sätt ugnen på 200 grader.
  26. Pensla kakan med uppvispat ägg.
  27. Grädda kakan i 15–20 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept