Kanel- och fikonbakad lammstek

4 h
4 - 6
Kanel- och fikonbakad lammstek
Foto: Fredrik Persson

Kaneldoftande lammstek med ben tillagas i ugn och serveras med rostade rotfrukter.

Tips: Koka ihop köttspadet i plåten med lite vin och grädde till en skysås.

13 december 2015
4 h
4 - 6

Du behöver

  • 1 lammstek med ben
  • 2-3 msk olivolja
  • 2 msk flingsalt
  • svartpeppar, nymalen
  • 5-6 bitar kanelstång
  • 1 dl fikonmarmelad
  • 1 dl äpplejuice

Rostade rotfrukter

  • 200 g palsternacka, skrubbade och halverade
  • 200 g morot, skalade och bitar
  • 200 g persiljerot, skrubbade och halverade
  • 200 g gulbeta, skrubbade och klyftade
  • 2-3 msk olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 2-3 blad grönkål, friterade
  • 2-3 äpplen, halverade och stekta

Gör så här

  1. Lammstek
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Gnid in lammsteken med olja och strö på rikligt med salt och peppar.
  3. Stick 5-6 ”hål” i steken med en skalkniv och stoppa in kanelstängerna så de sitter kvar.
  4. Lägg steken på ett galler och en plåt under med vatten och sätt in i ugn i 10 minuter, sänk sedan värmen till 125 grader och ugnsbaka steken i 2,5-3 timmar, känn efter med en gaffel, när köttet börjar kännas mört är den redo. Eller använd stektermometer. Vid innertemperatur 60-70 grader är lammsteken klar.
  5. När ca 15 minuter återstår, mixa ihop marmelad med äpplejuice och pensla på steken. Ta ut och låt den vila i 10-15 minuter i smörpapper, skär sen i önskad tjocklek och servera.
  6. Rotfrukter
    Blanda rotfrukterna med olja, krydda med salt och peppar. Lägg ut på en ugnsfast plåt/form.
  7. Sätt in i ugnen på 225 grader och rosta i 25-35 minuter. När de börjar få fin färg och känns klara, ta ut och servera med friterad grönkål och stekta äppelhalvor tillsammans till lammsteken.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept