Kåldolmar med skysås och lingon

Kåldolmar med skysås och lingon
Foto: TV4

Ett av husmanskostens paradnummer. I stället för att skära ut rotstocken kan du skruva ner en korvskruv och ha som handtag. Då kan du lossa bladen enkelt i den takt de har kokat klart.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 huvud vitkål

Färs:

  • 400 g fläskfärs
  • 1 dl kokt kallt ris
  • salt och malen vitpeppar
  • 2 krm 4-kryddor
  • 1 krm paprikapulver
  • 1 buljongtärning
  • ca 1 dl mjölk
  • 1 msk sirap

Sås:

  • silad sky
  • 1,5 msk vetemjöl
  • ev. soja
  • smör att steka i

Tillbehör:

  • kokt potatis
  • lingon

Gör så här

  1. Skär ut rotstocken på kålhuvudet. Koka det i rikligt med lättsaltat vatten cirka 10 minuter. Låt det rinna av och lossa bladen.
  2. Blanda färsen med ris och kryddor, smula ner halva buljongtärningen. Rör ner mjölken. Lägg cirka 2 msk färs på varje kålblad, rulla ihop. Lägg dolmarna med skarven ner i het panna med matfett och bryn dem väl runtom. Lägg över i gryta.
  3. Smula ner resten av buljongen, ringla över sirap, slå på lite vatten och efterstek sakta under lock cirka 40 minuter. Sila skyn, koka upp och red den med mjölet utrört i lite vatten. Servera med potatis och lingon till.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept