Kaiserschmarren med jordgubb- och apelsinkompott

40 m
4
Kaiserschmarren med jordgubb- och apelsinkompott
Foto: TV4

Kaiserschmarren, eller kejsarpannkaka, är en tjock och riktigt god pannkaka som dras isär till små frasiga bitar. Här serveras den tillsammans med en kompott på jordgubbar och apelsin, med en liten skvätt mörk rom i.

Tips! Det går lika bra att pudra vaniljsocker över pannkakan om du inte har vaniljpulver hemma!

4 augusti 2016
Visa mer
40 m
4

Du behöver

Jordgubb- och apelsinkompott

  • 500 g jordgubbar, färska
  • 2 apelsiner
  • några kvistar thaibasilika
  • 2 msk mörk rom
  • 2 msk lönnsirap

Kaiserschmarren

  • 3 ägg
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk smör

Servering

  • 2 dl vispgrädde
  • socker, att pudra över
  • vaniljpulver, att pudra över
  • kanel, att pudra över

Gör så här

  1. Jordgubb- och apelsinkompott
    Tvätta, snoppa och kvarta jordgubbar. Skala och filéa apelsinerna. Finhacka några kvistar thaibasilika. Lägg frukterna i en skål och blanda samman med basilikan. Smaka av med lite rom och lönnsirap. Låt stå och dra en stund så att smakerna går ihop.
  2. Kaiserschmarren
    Vispa ut äggen med mjölet till en slät smet. Tillsätt mjölk, bakpulver och salt. Vispa slätt. Smält smör i en varm stekpanna och häll ner i smeten.
  3. Häll ner all smet i en stekpanna och stek pannkakan på låg värme tills den har stelnat. Vänd på pannkakan och riv den i småbitar med en stekspade. Stek och vänd de trasiga bitarna så att så mycket som möjligt av pannkaksbitarna får stekyta, ytan ska gärna vara lite frasig.
  4. Servering
    Vispa grädde.
  5. Pudra socker, vaniljpulver och kanel över pannkakan och servera den tillsammans med kompotten och lättvispad grädde.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept