Ingefärs- och vaniljkola

Ingefärs- och vaniljkola
Foto: Monica Karlstein/TV4

Få saker slår hemkokt kola. Ernsts recept på kola smaksatt med ingefära och vanilj passar perfekt på godisbordet i jul.

11 december 2014
Visa mer

Du behöver

  • 100 g smör
  • 1 dl ljus sirap
  • 2,5 dl socker
  • 0,5 dl farinsocker
  • 2 dl grädde
  • 1 vaniljstång
  • 5 cm färsk ingefära, riven
  • 1 nypa flingsalt

Gör så här

  1. Blanda allt i en kastrull. Skrapa ur vaniljstången och blanda ner innehållet, låt sedan hela stången koka med.
  2. Koka kolan i ca 15-20 min. Gör kulprovet: droppa ner kola i ett glas kallt vatten och känn på konsistensen.
  3. Plocka upp vaniljstången och häll ut kolan på ett bakplåtspapper i en form. Låt stå och svalna.
  4. Gör en rulle och skär stubbar, eller skär i fyrkantiga bitar.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept