Vörtbröd

Vörtbröd
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Från Köket

Hembakat vörtbröd är ett måste på julen. Dagen före julafton är det dags för provsmakning av skinkan - självklart med en klick senap på en skiva av vörtbrödet!

5 maj 2009
Visa mer
3h 10 min
12
Sugen på något liknande? Nytt recept

Du behöver

  • 500 g vatten
  • 40 g jäst
  • 150 g vört (finns i mataffärer)
  • 550 g siktmjöl
  • 650 g vetemjöl
  • 50 g smör
  • 125 g mörk brun sirap
  • 5 g pomerans
  • 5 g hela nejlikor
  • 5 g hel kardemumma
  • 5 g malen kanel
  • 3 g riven ingefära
  • 20 g salt

Gör så här

  1. Värm upp vattnet till 37 grader (fingervarmt) och smula ner jästen. Rör med träslev tills jästen lösts upp och häll därefter i vattnet i en matberedare tillsammans med vörten.
  2. Tillsätt hälften av siktmjölet och två tredjedelar av vetemjöl och låt matberedaren gå i 5 minuter. Svep sedan över en duk över beredaren och ställ för att jäsa i 60 minuter. Mortla under tiden kardeumman och nejlikorna.
  3. Blanda ner övriga ingredienser i matberedaren. Håll ett öga på degen när mjölet tillsätts, ibland behöver man nämligen inte använda sig av allt mjöl. Blanda i ca 8 minuter. Låt vila i 40 minuter under duk.
  4. Ta upp degen, knåda ordentligt och dela den i tre bitar. Arbeta ut varje bit till en limpa och lägg på plåt. Låt jäsa i cirka 40 minuter under duk och sätt under tiden ugnen på 250 grader.
  5. Ställ in en djup plåt i botten av ugnen med några matskedar vatten i. Ställ in plåten med limporna och sänk därefter värmen till 220 grader. Grädda i cirka 30 minuter. Ta ut och pensla limporna med smör.
Visa mer
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Baktillbehör från kända varumärken

Baktillbehör från kända varumärken Se fler

Fler goda recept