Danskt rågbröd

22h 45 min
15
Danskt rågbröd
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Från Köket

Ett gott, mustigt bröd med hela korn.

20 februari 2008
Visa mer
22h 45 min
15

Du behöver

Dag 1:

  • 500 g vatten
  • 300 g hel råg
  • 200 g solrosfrön
  • 50 g linfrön
  • 40 g salt

Dag 2:

  • 500 g vatten
  • 300 g mörk sirap
  • 300 g grovt rågmjöl
  • 300 g fint rågmjöl
  • 300 g vetemjöl
  • 60 g jäst
  • hela fröblandningen från dag 1

Gör så här

  1. Mät upp råg, solrosfrön, linfrön och salt i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över frö/krydd-blandningen. Täck över bunken med plast och låt stå i kyl till nästa dag.
  2. Mät upp vattnet och ljumma det till cirka 37 grader. Smula ner jästen och blanda tills den löst sig. Tillsätt sirapen, det fina och det grova rågmjölet, vetemjölet och samma fröblandning som till deg 1. Blanda också ner deg 1 och kör sen hela degen på låg hastighet i matberedare cirka 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 250 grader. Smöra och mjöla under tiden en eller flera avlånga formar. Fyll dem till två tredjedelar, mjöla ovanpå och platta till. Låt stå i 40 minuter.
  4. Sätt in bröden i ugnen och spraya med lite vatten så får bröden en knaprigare yta. Sänk temperaturen till 210 grader. För en form som rymmer cirka 1000 gram tar det ungefär 75 minuter.
  5. Ta ut bröden och låt den vila ett dygn innan de är klara att ätas.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept