Löksoppa med fläskfrikadeller och rosmarinbröd

Löksoppa med fläskfrikadeller och rosmarinbröd
Foto: TV4
Från Förkväll

”Det här är en riktigt härlig soppa att värmas sig med i höstmörkret, här med mina smarriga fläskfrikadeller, mumsfilibaba!"

3 november 2009
Visa mer
4

Du behöver

Löksoppa

  • 3 st gula lökar (fint skuren)
  • 2 st vitlöksklyftor (finhackade)
  • 2 msk smör
  • 0,5 krm rosmarin, timjan (finhackad)
  • 1 st lagerblad
  • 0,5 l ljust lättöl
  • 1 l vatten
  • 2 st kalvbuljongtärningar
  • 1 msk vinäger (gärna sherry)
  • salt och peppar

Frikadeller

  • 200 g mager fläskfärs
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 blad salvia (1/2 krm torkad)
  • 1 st äggula
  • 1 st kokt potatis (eller ½ skiva vitt bröd)
  • 1 dl grädde
  • grovhackad kruspersilja, krossade parmesanflarn

Rosmarinbröd

  • 1,5 dl crème fraiche
  • 1,5 dl mjölk
  • 0,5 hackad vitlöksklyfta
  • 0,5 tsk finhackad färsk rosmarin
  • 1,5 msk olivolja
  • 1,5 tsk salt
  • 3,25 kopp mjöl (medföljande mått)
  • 1,3 tsk torrjäst

Gör så här

  1. Börja med brödet! Har man ingen bakmaskin så görs brödet med färsk jäst och ljummen mjölk. Lägg ned ingredienserna efter ordningen i receptet i den rektangulära brödformen. (Flytande ingredienser i botten)
  2. Stek lök och vitlök i en medelstor kastrull utan i smöret utan att den tar färg. Tillsätt resten av ingredienserna förutom vinägern, sjud i minst 30 min. smaksätt sedan med vinäger, salt och peppar
  3. Ingredienserna till frikadellerna måste vara riktigt kalla! Mixa fläskfärsen med salt, peppar och salvian i 10 sek. Tillsätt ägget och potatisen och mixa i grädden i en försiktig stråle, mixa ej för länge, då spricker färsen. Forma till små ägg, lättast med en sked och sjud dem ca 5 min i soppan innan servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept