Ångad torsk med ägg, räkor, västerbottensost och citronsyrade grönsaker

Ångad torsk med ägg, räkor, västerbottensost och citronsyrade grönsaker
Foto: TV4
4

Du behöver

  • 4 bitar torskrygg (rimmade 1 timme i 10% salt rimmlag)
  • 3 dl standardmjölk
  • 1 msk finhackad gul lök
  • 0,5 st lagerblad
  • 2 st kryddpepparkorn
  • 2 st nejlikor
  • 2 msk smör
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 50 g riven Västerbottensost
  • 2 st morot (skalade lövtunt som tagliatelle)
  • 150 g rotselleri (skalade lövtunt som tagliatelle)
  • 1 st liten rödlök (skurna i finstrimlade båtar)
  • 150 g blomkål (i små härliga buketter)
  • 3 msk brynt smör
  • 1 st citron (saften)
  • 100 g skalade grovhackade räkor
  • salt, peppar
  • 2 st ägg (hårdkokta, grovhackade)
  • 1 st citron (zest)
  • 1 kruka dill
  • ev. kokt potatis
  • ev.en klick löjrom

Gör så här

  1. Koka upp mjölken och låt den sjuda i 5 min. med löken och kryddorna, sila sedan. Smält smöret och ha i mjölet i en kastrull, vispa i den varma silade mjölken och koka upp till en lagom tjock béchamelsås, vid servering så mixa i den rivna västerbottensosten.
  2. Ånga av fisken på 60-gradig ånga tills 50 graders innetemperatur.
  3. Hetta upp det brynta smöret och ”woka” grönsakerna precis vid serveringstillfället, smaksätt med citronsaft, salt och peppar och blanda ner räkorna.
  4. Lägg såsen i botten, sen fisken, grönsakerna, ägget och sist zesta över lite citronskal och kasta på dillen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept