Sallad med böckling, grapefrukt, bönor och oliver

20 min
4
Sallad med böckling, grapefrukt, bönor och oliver
Foto: Stefan Wettainen

Den här rätten blir extra god med äkta böckling - gjord på strömming och inte sill - som rökts med en- eller granris. Ur boken Made in Sweden.

Dryckestips
Ljus öl och snaps är de klassiska dryckerna till strömming, men dryckesvalet beror förstås på hur man tillagar strömmingen.

Receptet är hämtat ur boken Made in Sweden.

26 juli 2010
Visa mer
20 min
4

Du behöver

  • 1 st grapefrukt, gärna blodgrape
  • 200 g haricots verts eller edamamebönor
  • 200 g rensad böckling
  • 2 st ägg, medelkokta, i klyftor
  • 4 st potatisar, kokta, skalade, i små bitar
  • 1 st gul lök i skivor
  • 12-16 st svarta urkärnade oliver
  • 1 stor näve grovt rivna blandade salladsblad

Vinägrett

  • 2 tsk rödvinsvinäger
  • 1 st vitlöksklyfta, finhackad
  • svartpeppar ur kvarn
  • salt
  • 3 msk olivolja (extra virgin)

Gör så här

  1. Skär bort skalet och den vita hinnan på grapefrukten med en vass kniv.
  2. Skär fruktköttet i små bitar eller filea det.
  3. Koka bönorna i lättsaltat vatten tills de är mjuka men inte mosiga.
  4. Låt svalna.
  5. Blanda alla ingredienser till vinägretten.
  6. Lägg alla salladsingredienser i en stor skål.
  7. Häll över vinägretten och blanda runt. Man kan också fördela salladen på portionstallrikar och servera dressingen vid sidan om.
  8. Servera salladen på en gång.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept