Från TV4

Jätteräkor med mynta

Jätteräkor med mynta
Foto: TV4
Från TV4

Myntan ger en alldeles särskild arom åt kryddblandningen, och yoghurten gör såsen lätt grynig i den här lite ovanliga rätten. Det här är snabblagat. Det tar bara en kvart innan maten står på bordet. Servera som lätt kvällsrätt eller liten lunchrätt. Gott till är ris och grönsaker.

I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av stora tropiska räkor orsakar. Läs mer här »

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 20 skalade jätteräkor
  • 1 tomat
  • 0,5 gul lök
  • 1 röd spansk peppar
  • 4-5 msk olivolja
  • 1 tsk röd chilipeppar
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 dl vatten
  • 1 msk torkad mynta
  • 1,5 tsk salt
  • 1 msk yoghurt
  • 2 msk pressad citronsaft

Gör så här

  1. Torka räkorna och dra eventuellt bort den svarta strängen. Hacka tomaten, skala och hacka löken. Dela chilifrukten i halvor på längden, kärna ur och hacka chilifrukten.
  2. Värm oljan till medelvärme i en stekpanna. Lägg i tomat, lök och chili och fräs tills löken är ljusbrun. Blanda ut chilipeppar, vitlökspulver, ingefära och gurkmeja i vattnet. Häll kryddblandningen i stekpanna, rör om och låt allt puttra på låg värme i 5–6 minuter.
  3. Tillsätt mynta, salt, citronsaft och yoghurt och rör om. Lägg i räkorna och låt allt koka sakta tills räkorna är ogenomskinliga, ca 3 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept