Sufflé på rabarber med vaniljkräm

Det här är en variant på sufflé som inte går att misslyckas med – för smaken är så god så det inte spelar någon roll om den blir platt! /Jamie Oliver

Se fler recept från

Hemma hos Jamie


5 maj 2011
Visa mer
6

Du behöver

  • 400 g rabarber, skurna i 2,5 cm stora bitar
  • 100 g socker, plus 2 msk
  • 25 g smör, rumsvarmt
  • 6 st gingersnap biscuits
  • 150 g färdig vaniljkräm, plus extra till servering
  • 1 st äggula, från frigående höns
  • 4 st äggvitor, från frigående höns
  • 1 tsk mjöl
  • havssalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader och ställ in en plåt så att den blir varm.
  2. Lägg rabarbern i en kastrull tillsammans med sockret. Sätt lock på kastrullen och sjud försiktigt i ungefär 10 minuter tills rabarbern är mjuk.
  3. Ställ åt sidan och låt svalna helt.
  4. Ta sex små ugnsfasta suffléformer och smöra insidorna.
  5. Lägg småkakorna i en påse och krossa dem till smulor med en brödkavel eller botten på en stekpanna.
  6. Pudra formarna med kaksmulor och häll ut och spara överflödiga smulor som inte fastnat i smöret.
  7. Lägg en matsked av rabarbern i varje form.
  8. Mixa resten av rabarbern med vaniljkräm, äggula och mjöl.
  9. Ta en stor, ren bunke och vispa äggvitorna med elvisp tillsammans med en nypa salt.
  10. Vispa tills vitorna är fluffiga och mjuka.
  11. Tillsätt två matskedar socker och vispa på full effekt tills smeten är styv.
  12. Det tar ungefär 3 muinuter.
  13. Vänd försiktigt ner två skedar av äggvitan i rabarberblandningen och rör om.
  14. Häll sedan ner rabarberblandningen i skålen med resten av äggvitorna och vänd ihop väldigt försiktigt.
  15. Fördela blandningen i formarna och torka rent på kanterna.
  16. Ta ut den varma plåten ur ugnen och placera formarna på den.
  17. Ställ in i ugnen och grädda i 18-20 minuter tills suffléerna har rest sig och fått fin färg.
  18. Strö kaksmulor över och servera direkt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept