Jacob Wismars baljgryta med basilika och chèvre

Jacob Wismars baljgryta med basilika och chèvre
Foto: Frida Wismar

En mättande vegetarisk gryta med bönor, linser, basilika och chèvre.

Fågelfrön är en topping som passar bra även för nötallergiker. Den passar bra att använda på det mesta, men passar extra bra till att dekorera sallader med.

8 december 2008
Visa mer

Du behöver

  • 2 dl stora vita bönor
  • 2 dl kokta svarta bönor
  • 1 dl kokta röda linser
  • 0,5 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk olja
  • 400 g (1 burk) krossade tomater
  • 2 dl vatten
  • 3 msk vit balsamvinäger
  • 0,5 msk honung
  • salt och svartpeppar
  • 0,5 kruka färsk basilika
  • 100 g chèvre
  • 0,5 dl Fågelfrön

Fågelfrön

  • 1 dl svarta sesamfrön
  • 1 dl vita sesamfrön
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl pumpakärnor

Gör så här

  1. Fågelfrön: Blanda samman fröerna.
  2. Finhacka löken och vitlöken.
  3. Fräs dem i olja på medelvärde och tillsätt krossade tomater, vatten, balsamvinäger och honung.
  4. Koka i cirka 10 minuter.
  5. Lägg i bönorna och linserna och låt grytan bli varm.
  6. Smaka av med salt och peppar och rör ner färska basilikablad.
  7. Toppa grytan med smulad chèvre och Fågelfrön.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept