Lime- och apelsingravad lax med salsa verde

Lime- och apelsingravad lax med salsa verde
Foto: Frida Wismar

Du behöver

  • 1 kg laxfilé
  • 0,5 dl salt
  • 0,5 dl socker
  • 1 dl finhackad dill
  • saften av 1 limefrukt
  • saften av 1 apelsin

Salsa verde:

  • 50 g bladpersilja
  • 50 g dill
  • 1,5 st vitlöksklyftor (1-2 beroende på storlek)
  • saft och skal av 1 citron
  • 3 msk kapris
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 dl vatten
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Halvtina laxen. Dela den i två filéer.
  2. Blanda socker, salt, limesaft, apelsinsaft och hackad dill. Gnid in filéerna med hälften av blandningen och lägg sedan ihop filéerna.
  3. Lägg resten av salt/socker blandningen ovanpå laxen och lägg den i en kraftig plastpåse. Förvara kallt 2-3 dygn. Vänd laxen några gånger under tiden. Skrapa av kryddorna och skär upp laxen i tunna skivor.
  4. Salsa Verde: Mixa örterna med vitlök, citron, kapris, vatten och olja. Smaka av med salt och peppar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept