Ragú napolitano - Paolos festgryta på kalvkött

6 - 8
Ragú napolitano - Paolos festgryta på kalvkött
Foto: Tina Axelsson
6 - 8

Du behöver

  • 600 g högrev, bringa eller bog av kalv, skuren i en stor skiva
  • 1 st vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 st salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk olivolja

Tomatsås

  • 0,75-1 dl olivolja till stekning
  • 1 st gul lök, mycket grovt hackad
  • 1,5 dl rödvin
  • 700 g passerade tomater
  • 375 g krossade tomater
  • 1 nypa strösocker
  • 1,5 tsk salt

Korv

  • 250 g färsk salsiccia (helst italiensk)

Köttbullar

  • 1,5 dl små smulor av dags- gammalt bröd
  • 1 msk vatten
  • 250 g nöt- eller kalvfärs
  • 1 st ägg
  • 1,5 dl färskriven parmesanost
  • 3 msk finhackad persilja
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl solrosolja till fritering
  • hushållssnöre

Till servering

  • Nykokt pasta

Gör så här

  1. Rulad
    Bred ut kalvköttet till ruladen och banka ut det med handflatan.
  2. Strö över vitlök, persilja och salt och peppar. Ringla över oljan, rulla ihop och knyt om till
    en rulad med hushållssnöre.
  3. Tomatsås
    Värm upp olivoljan till tomatsåsen i en stor kastrull eller gryta, tillsätt lök och fräs den utan att den får färg. Lägg i kalvruladen och bryn den runt om.
  4. Tillsätt vinet och låt koka försiktigt i 5–10 minuter utan lock.
  5. Häll i tomater, socker och salt, lägg på locket och låt koka i 1 –1.5 timme. Ragún är klar när köttet känns riktigt mört
  6. Lägg ner de hela salsicciakorvarna när cirka 30 minuter av koktiden återstår. Se till att de täcks ordentligt av tomatsåsen.
  7. Laga i ordning köttbullarna när cirka 15 minuter av koktiden återstår.
  8. Smaka av med salt och peppar.
  9. Köttbullar
    Häll brödsmulorna i en bunke, tillsätt vattnet och rör om.
  10. Tillsätt resten av ingredienserna i bunken, rör ihop till en smidig smet och forma 6–8
    stora köttbullar.
  11. Hetta upp solrosoljan i en stekpanna.
  12. Fritera köttbullarna runt om på medelvärme i 5–10 minuter.
  13. Låt köttbullarna rinna av på hushållspapper och lägg sedan ner dem i grytan enligt ovan.
  14. Vid servering
    Ta upp ruladen ur grytan och skär den i skivor.
  15. Lägg en ruladskiva, en bit salsiccia och en köttbulle på varje tallrik. Skeda ner lite av den smakrika tomatsåsen i en tallrik nykokt pasta som första rätt och köttet som andra rätt, på äkta italienskt vis.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept