Irenkas chokladtårta

Irenkas chokladtårta
Foto: TV4

En chokladtårta som smakar gott till kaffet. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

17 december 2008
Visa mer

Du behöver

Tårtbotten

  • 8 st ägg
  • 2,5 dl socker
  • 2 dl mjöl
  • 2 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Smör för smörjning av plåt

Smörkrämfyllning

  • 4 st ägg
  • 2 dl socker
  • 600 g smör/margarin (osaltat)
  • 2 dl vaniljkräm
  • 4 msk konjak
  • 1 dl kakao

Tårtbottensav

  • 1 st stor kopp kallt te
  • 2 msk socker
  • 4 msk konjak

Tårttillverkning

  • 6-10 tårtbottenskivor
  • Smörkrämfyllning
  • Tårtbottensav
  • 2 dl kaffe (malet)

Gör så här

  1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Vispa ägg och socker i ångbad. Ta bort smeten från ångan och tillsätt mjöl, potatismjöl och bakpulver.
  3. Smörj en rund form. Häll ut smeten i formen. Grädda i 30 min.
  4. Låt svalna. Skär den sedan i 6-10 tårtbottnar.
  5. Smörkrämsfyllning: Vispa ägg och socker till hårt vitt skum.
  6. Tillsätt sedan stegvis smör under omröring. Rör ner vaniljkräm och konjak
  7. Dela upp smeten i två delar. Blanda ner kakao i den ena delen.
  8. Tårtbottensav: Blanda alla ingredienser.
  9. Tårttillverkning: Lägg ut en tårtbotten på serveringsfatet. Blöt tårtbotten med saven så att den blir blöt.
  10. Varva med vanilj och chokladfyllning mellan tårtbottenlagrena.
  11. När tårtbygget är klart, stryk på ett lager med antingen vanilj eller choklad runt hela tårtan.
  12. Lägg på ett lager med kaffe runt tårtans sidor och dekorera toppen på tårtan med resterande smörkrämfyllning.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept