Hummus med tre smaker

Hummus med tre smaker
Foto: TV4

Hummus är gott både som pålägg på frukostmackan och som tillbehör, dressing, sås eller dip. Blötlägg kikärterna dagen före och koka en stor sats som du ger olika smaksättningar. En påse på 500 g torkade kikärter ger 18 dl kokta. Hummus håller ca 4 dagar i kylskåp och går även utmärkt att frysa in.

8 april 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 6 dl kokta kikärter
  • 0,5 dl tahini (sesampasta)
  • 3 msk pressad citronsaft
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk malen spiskummin

Smaksättning 1:

  • 1 kruka färsk basilika
  • 0,5 purjolök (det gröna)
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 2 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor

Smaksättning 2:

  • 10 marinerade soltorkade tomater
  • 1 msk av marinaden
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 krm chilipeppar
  • 1 vitlöksklyfta

Gör så här

  1. Blötlägg kikärterna i dubbel mängd vatten över natten. Koka upp alltsammans i en stor kastrull. Häll av vattnet och häll på nytt. Koka upp igen och låt sjuda under lock i 40-50 minuter tills kikärterna är mjuka. Spara lite av kokvattnet att späda med när du häller vattnet av kikärterna.
  2. Så här gör du klassisk hummus: Mixa kikärter, tahini, pressad citronsaft, salt och spiskummin till ett mjukt mos. Späd eventuellt med lite av kokvattnet om du vill ha mjukare konsistens.
  3. Smaksättning 1: Plocka bladen av basilikan och strimla purjon fint. Mixa med kikärterna. Rör ner rosmarin och olivolja och pressa ner vitlöken.
  4. Smaksättning 2: Mixa tomater, marinad, paprikapulver och chilipeppar med kikärterna. Pressa ner vitlöken.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept