Höstgryta med pepparrotskräm

2 h
4 - 6
Höstgryta med pepparrotskräm
Foto: TV4
2 h
4 - 6

Du behöver

  • 500 g högrev
  • 200 g rökt och rimmat sidfläsk
  • 250 g steklökar (1 nät)
  • 300 g rotselleri
  • 300 g morot
  • 3 klyftor vitlök
  • smör och olja, till stekning
  • ca 0,5 dl vetemjöl
  • 150 skogschampinjoner
  • 1 knippe timjan (eller ca 1 tsk torkad)
  • 2 lagerblad
  • 2 msk oxfond
  • 75 cl kraftigt rött vin, gärna bourgogne
  • eventuellt ca 2 dl vatten
  • 1 syrligt svenskt äpple
  • bladpersilja, hackad
  • salt och peppar

Till servering

  • 2 dl crème fraiche
  • färsk pepparrot, riven
  • persilja, hackad
  • kokt potatis, pressad

Gör så här

  1. Putsa köttet och skär det i tärningar, ca 2 cm i diameter. Skär sidfläsk i tärningar eller strimlor (låt svålen koka med hel och lyft sedan upp den innan servering).
  2. Hetta upp en het, vid gryta med olja och fräs köttet i omgångar. Krydda med salt och peppar. Tag ur köttet ur grytan när det fått lite stekyta.
  3. Skala och hacka steklöken. Dela champinjonerna. Skala rotfrukterna och skär dem i rejält grova bitar. Hacka vitlöken och timjan. Fräs löken, svampen, rotfrukter och timjan.
  4. Lägg tillbaka allt kött i grytan (samt all vätska) och pudra över vetemjöl. Tillsätt svålen och lagerblad. Låt fräsa en kort stund tillsammans med grönsakerna.
  5. Slå på rödvin och fond och späd eventuellt med lite vatten så att vätska täcker alla grönsaker och köttet. Låt koka i 1,5-2 timmar.
  6. När grytan har kokat klart och köttet är mjukt tärna ett äpple och hacka alla återstående örter. Dra av grytan från värmen, plocka ur svålen och vänd ner äpple och persilja och timjan.
  7. Smaksätt crème fraiche med pepparrot och persilja, efter eget behag. Servera grytan med pepparrotskräm och kokad pressad potatis.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept