Honungsparfait med hallonsås

Honungsparfait med hallonsås
Foto: TV4

Honung är en smaksättare som vi lätt glömmer bort i vår matlagning, trots att den har använts sedan urminnes tider. Pröva den i en parfait med frisk syrlig hallonsås till, det är två riktiga sommarsmaker som kompletterar varandra fint. Parfaiten behöver stå cirka tre timmar i frysen för att den ska stelna.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 msk honung
  • 6 äggulor
  • 4 dl vispgrädde
  • 250 g djupfrysta hallon

Gör så här

  1. Häll honung och äggulor i en rostfri bunke. Har honungen hård konsistensen kan du värma den en aning först.
  2. Sätt bunken i vattenbad på spisen och vispa tills gulorna tjocknar, gärna med elvisp. Passa noga så att inte bunken blir för varm och gulorna koagulerar. Ta bunken ur vattenbadet och fortsätt vispa tills smeten svalnat.
  3. Vispa grädden och vänd ner den i smeten, häll sedan över smeten i en kakform. Ställ formen i frysen tills den stelnar, det tar 2–3 timmar.
  4. Sås: Hallonsåsen består helt enkelt av mosade hallon. Enklast mosar du dem i matberedare, eller med elvisp om de är riktigt tinade. Du som vill ha en sötare sås kan eventuellt blanda ner lite socker i såsen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept